Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Bokläsning

Det kan tyckas som ett långskott att dra en linje mellan den upprörda diskussionen om svensk yttrandefrihet och kriget i Ukraina, men på det område som kallas mentaliteternas historia, en landvinning i fransk historieskrivning, var det legitimt att jämföra och ordna tankens långa linjer över tid och rum. Det svenska försvaret av

grundlagens första stycken om yttrande och opinion, en mental historisk konstant, får stor plats både i sociala och andra media, där professorer i juridik och svensk allmoge går i strid för det de kallar yttrandefrihet. De missar sin egen poäng, när de fördömer andra svenskars begäran om yttrandefrihet, då den skrift som de bygger sitt liv på inte godkänns av den svenska grundlagen, mer än som bränsle i diskussionen. Den sannsvenska delen av samhället har inte begripit att de strider mot sina egna, svenskar med en skrift i famnen. Låt oss då bränna grundlagen också. Men nu är det så, att i en demokrati är grundlagen inte för alla, bokstavligt talat. Det gäller att återfå ärligheten i diskussionen; om yttrandefrihet finns, finns den för alla medborgare. Den ena skriften kan inte vara demokratisk, om den tillåter uppeldning av den andra.

På samma sätt lämnar svenska folket sitt stöd åt ett krig, som med hjälp av ett reningsbad i blod och nya hjältar och symboler är avsett att skapa en ny mentalitet, den ukrainska. Dess ledmotiv är att den har rätt att sätta i brand hela världen för att hävda sin giltighet. Ungefär som den svenska grundlagens förvirrade förkämpar för yttrandefrihet - för sig själva. Det är en gammal europeisk historisk mentalitet, vars like aldrig har funnits finns öster om Dnepr. Inte ens mongolerna hävdade att deras lagar gällde också för andra eller att den inte gällde för vissa; de ville bara ha in skatten. Den ryska kristendomens stora blomstringstid var under mongolernas välde, som utmärktes av yttrande- och trosfrihet. Den traditionen blev en lång rysk historisk mentalitet. Det är denna ryska mentalitet som nu angrips på ukrainsk mark. Klostret i Kiev ockuperas och de ryska helgedomarna säljs västerut och ställs ut som "ukrainska" föremål i Paris. Prästerna ersätts med infernaliska skämtare, som dansar och sjunger okväden över den ryska kristendomens heliga plats i de vackra katedralerna. Ikonerna ersätts med skämtteckningar eller karnevalistiska helgon i form av nazistiska ledargestalter, heliga böcker på ryska bränns på klostrets gård. Det är som om den svenska grundlagen har importerats till Kiev.

Det är Ryssland som brinner, det ukrainska landskapet kommer att finnas kvar, även när Ryssland segrat. Den ukrainska mentaliteten är däremot gränslös, liksom nazismen, och kommer att bevaras i sjuka drömmar i Polen, Nordamerika och Israel, ja kanske i hela Västerlandet, där dess avkomma nu lever all inclusive kostnadsfritt. I Ryssland kommer den efterhand att släckas, men blossa upp i terrorattacker under de närmaste åren. I Sverige har denna rövar- och förrädarmentalitet satt historiska spår, då Mazepas skrivare Pilip Orlik under sina äventyr och tiggarresor i Europa ställde kosackförband under svenskt protektorat i utbyte mot egna vinster, precis som idag. Här korsar de historiska dokumentens väg varandra, då både den svenska grundlagen idag och Orliks brev till Karl XII gör anspråk på giltighet för alla medborgare eller kosacker. Den mentalitet som vill vara en ledstjärna för alla, kan inte gälla bara för vissa, den måste innefatta alla och godkännas av alla. 

Det finns mentaliteter som inte duger, som bringar fördärv. Det finns mentaliteter, som bara gäller på medellång sikt, till exempel rysk samexistens med Västerlandet. Så finns det långvariga mentaliteter. De senare behöver inte vara de goda krafter som civilisationen lutar sig emot, de kan också vara den ständiga fälla som civilisationen trampar i. Därför är dagens ukrainska snedsteg en lång mentalitet i den ryska civilisationen, där både Peter, Stalin och Putin har gjort det inledande misstaget att närma sig Västerlandet för att sedan tvingas besegra det. Den enklare ukrainska varianten handlar mer om privata krigsherrars berikande i en lillrysk tragikomedi.

Den allra längsta mentaliteten i historien är geografisk. Landskapet förändras i seg takt och uppfattas av folket som en del av, ramen för, civilisationen. Det ukrainska landskapet är ryskt sedan 1035 år, och politikens största problem är att inse att landskapet har en gräns. Gränslösa idéer leder till krig, men kriget kan också starta inom gränserna, när någon vill flytta in eller ut. 

Det gäller att placera mentaliteten rätt i geografin. Den måste samlas in av folket och användas i statens uppbyggnad. Den ryska mentalitet som går över världen under ukrainsk täckmantel är en rest av Rysslands elände under 1990-talet, medan den svenska är en rest från svunna tider, en vanföreställning på mental nivå. Ansträngningarna att koppla detta misslyckande till den missledda ryska mentaliteten i ukrainska färger, är ett dubbelt misslyckande. Det är lätt att se bakslagen och rädslan i folks ögon, på samma sätt som det är skönt att se de ryska framgångarna, som manar till självbestämmande och suveränitet. Det betyder i första fallet att mentaliteten splittras, i Rysslands fall att mentaliteten koncentreras.

Den symboliska presentationen av en splittrad mentalitet är bokbålet, av den koncentrerade bokläsning. Så när Putin tar emot Koranen som gåva från ett av många ryska folk, är det inte bara regionalpolitik. Det gick ett sus av beundran över halva världen, och hjärtan sattes i brand av välvilja. Sverige och Västerlandet har i sina försök att efterlikna mångfalden i Ryssland endast lyckats måla in sig i ett hörn av resterna av en civilisation och känner hur utrymmet minskar och cirkeln sluts liksom 1945. Förlusten är en uppenbar tidsfråga, och det återstår att se om Västerlandet mäktar be världen i allmänhet och Ryssland i synnerhet om ursäkt för både 1945 och 2014 och inleda en ny mentalitet. Men för det krävs andra böcker, och inte på bål, utan på bordet.

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet!

Sök